MAGAZIN

Golden Palace Göd

Hol jobb – Idős ember gondozása ottlakással – bentlakással vagy otthon?

egy idős ember gondozása

Az idős családtagok gondozása során sok család előtt áll a kérdés: mikor van szükség az ottlakásra, vagyis mikor lehet szükség a beköltözésre egy intézménybe, , és miben nyújt többet egy szakértő által működtetett intézmény? Az, hogy egy idős ember gondozása ottlakással (bentlakással) vagy inkább otthon történjen, soha nem egyszerű döntés, és sok tényezőt kell figyelembe venni. Cikkünkben megvizsgáljuk az otthoni és egy intézményben nyújtott gondozás előnyeit, így segítve ennek a nehéz döntésnek a meghozatalát.

Az otthoni gondozás - A család és a megszokott környezet előnyei

Az otthoni gondozás egyik legfőbb előnye, az idős családtagoknak nyújtott kényelem és a megszokott környezet megtartása. Saját otthonuk nyújtotta jól ismert, megbízható légkör veszi őket körül. Ez a megoldás különösen jó választás lehet azok számára, akiknek csak időszakos segítségre van szükségük, például háztartási feladatok ellátása, vagy vásárlás terén, és a mindennapok során nem lépnek fel szakápolási feladatok elvégzésének szükségessége. 

Az otthonápolás során a családtagok közvetlenül részt vesznek az idős hozzátartozóik életében, több segítő családtag esetén beosztják a feladatokat, és igyekeznek mindent mindennel összeegyeztetni, hogy a dolgok gördülékenyen történjenek. . Gyakran előfordulhat azonban olyan eset, amikor erre nincs lehetőség, mivel állandó támogatásra van szükség, vagy a hozzátartozók nem tudnak olyan sűrűséggel jelen lenni idős hozzátartozójuk életében, mint azt a helyzet megkívánná, vagy éppen olyan speciális szakápolási feladatok elvégzése válik szükségessé, amit kizárólag az erre felhatalmazott, képzett ápoló végezhet. 

Idős ember gondozása ottlakással

Egy idősek otthona vagy egy nyugdíjas ház olyan lehetőséget nyújt, ahol az ápolást, a gondoskodást erre a célra specializáltan kiképzett  szakértők nyújtják. Az ilyen intézményekben, apartmanházakban 24 órás gondoskodást biztosítanak. Ez különösen fontos szempont azok számára, akiknél a biztonságos ellátás  komolyabb kihívás lehet a családnak. 

Egy ilyen intézmény kiszámíthatóságot, biztonságot kínál, emellett pedig nyugalmat ad, a hozzátartozók számára is, hiszen szerettük egész napos támogatás  mellett élhet. Ezen felül  az itt élők számára lehetőség nyílik olyan közösségbe bekapcsolódni, ahol barátokat szerezhetnek és különféle aktív szellemi, vagy fizikai tevékenységeken vehetnek részt. Ez a szociális interakció pozitív hatással van az életminőségre és a mentális jóllétre is. 

Egy idős ember gondozása ottlakással sok előnyt rejthet magában

Mikor lehet szükség az ottlakásra - bentlakásra ?

Az ottlakás – bentlakás  szükségessége függ az érintett egészségi állapotától, az otthoni gondozás lehetőségeitől és a család saját szükségleteitől. 

  • Ha komolyabb ápolási szükségletek lépnek fel  , és ezek olyan feladatok, amiket csak szakápoló végezhet, Ha elszigetelt, és kevés szociális interakciója van, elmagányosodott, egyedül él
  • A családtagoknak nehézségeik adódnak a gondozással, vagy nincs elegendő idő vagy erőforrás, vagy sokszor távol laknak szerettüktől

Idős ember gondozása ottlakással - bentlakással: előnyök

  • Szakértői gondoskodás: Az ilyen intézményekben tapasztalt szakemberek gondoskodnak idős szerettünkről, és biztosítják a szükséges orvosi ellátáshoz történő zökkenőmentes hozzájutást,  és a minden- és egész napos gondoskodást.
  • Közösség: Az itt élők új barátságokat köthetnek és közösségi életet élhetnek. A programok úgy kerülnek kialakításra, hogy az ott lakók igényeinek megfeleljenek, változatosak legyenek, legyen közöttük rekreációs, és önfejlesztésre is alkalmas foglalkozás. 
  • Nyugodt környezet: Az ottlakás – bentlakás lehetővé teszi az idős emberek számára, hogy nyugodt és biztonságos környezetben éljenek.

A nyugdíjas otthon előnyei

  • Az idősek otthona és a nyugdíjas otthon közötti lényeges különbséget már részleteztük előző cikkünkben. Most azonban a nyugdíjasházak előnyeit szeretnénk bemutatni. 

    A biztonság mellett, a Golden Palace Göd olyan prémium környezetet biztosít, ahol minden kényelmet garantálunk lakóink számára. Legyen szó felszerelt szobáinkról, a wellness és szauna világról, vagy hatalmas ősfás parkunkról, ahol rengeteg szabadiős tevékenységre van lehetőség. 
    Mindemellett pedig olyan programokat biztosítunk, ahol garantáljuk a jó hangulatot, hiszen akár mozi est, vagy színházi előadás, de irodalmi szakkör és festő szakkör is található kínálatunk között. 
Skip to content