MAGAZIN

Golden Palace Göd

Mit is nevezhetünk pontosan idősek otthonának?

Az idős otthon jellemzően hosszú várólistával rendelkezik

Mi is pontosan az idősek otthona, mit nevezhetünk így?

Ugyan az idősek otthona és a nyugdíjas otthon sok mindenben hasonló lehet, mégis van néhány alapvető különbség, amivel érdemes tisztában lenni. Nem mindenkinek egyértelmű, hiszen sok esetben, ha az egyik kifejezést írjuk be számítógépünkön a keresőbe, ugyanúgy jönnek találatok a másikra is. Ezért ebben a blogbejegyzésünkben összeszedtük azokat az eltéréseket, ami – véleményünk szerint – megkülönbözteti egymástól a két fogalmat és bemutatjuk az előnyöket is. 

Idősek otthona

Az idősellátás kötelező állami feladat, ezért az idősek otthona működését – és más szociális szolgáltatások működését – a szociális törvény, és jó néhány további rendelet, utasítás  szabályozza. Tehát ebben az esetben egy olyan szociális intézményről beszélünk, ami számos jogszabálynak kell megfeleljen. Az egyik ilyen szabály például, hogy az intézménynek vizsgálnia kell a jelentkező gondozási szükségletét, jövedelmét, vagyonát, egészségi állapotát. Ha valaki a jogszabályok és az intézmény szabályai szerint adott ellátás igénybevételére jogosult, idősotthoni szolgáltatásokat vehet igénybe. Emellett érdekesség lehet még, hogy az otthonba minden olyan 18. életévét betöltött személy is beköltözhet, aki betegsége miatt nem tud önmagáról gondoskodni, és a fentebb említett gondozási szükséglettel bír. Ezekben az intézményekben biztosítják a szükséges egészségügyi ellátást, ápolást és a mentális gondozást. 

Tekintettel a nagyszámú igénylőre és jelentkezőre, és a kapacitások végességére, az intézmények többségében hosszú várólistákkal találkozhatunk, ami adott esetben hónapokig, vagy évekig tartó várakozást is jelenthet a férőhely elfoglalása előtt.

Az idősek otthona egy szociális intézmény

Idősek otthona és a nyugdíjasház közötti különbség

Az egyik  legfőbb különbség, hogy a nyugdíjas otthon nem vállal át, vagyis nem lát el kötelező állami feladatot, így  finanszírozását tekintve nem illetik meg azok a források, amik egy hazánkban működő szociális intézményt megilletnek. 

 Természetesen a hatóságok ugyanúgy ellenőrzik a jogszerű működését, de nem ugyanazok a törvények vonatkoznak rá, mint az idősek otthonára. A nyugdíjasház szolgáltatását mindenki igénybe veheti, aki az erre irányuló polgárjogi szerződés megkötését követően ezt szeretné. 

 Egy nyugdíjasház szakmai működésének alapjául az adott korcsoport egyedi szükségességét tekinti, kényelmi szolgáltatásait pedig ezen szükségletek  mentén fogalmazza meg. A szükséges egészségügyi támogatáson túl egyéb olyan kényelmi funkcióval is szolgálnak, amik segítségével teljes és aktív életet élhetnek a szolgáltatást igénylők.

A Golden Palace Göd prémium szolgáltatásai

Az idősgondozás számunkra nem csak egy munka, hanem igazi hivatás. Eltökélt szándékunk bebizonyítani, hogy idős korban is, bárki élhet aktív, örömteli életet, olyan mindennapokat, amiben megtalálja az apró csodákat. Éppen ezért különböző szolgáltatásainkat ennek tükrében alakítottuk ki. A kényeztető pihenésre vágyók számára létrehoztunk egy szaunavilágot, pezsgőfürdőt, vagy éppen beltéri medencét. Wellness részlegünk keretén belül található továbbá fodrászat és kozmetika is.

Az aktívabb életmód kedvelőinek pedig a 7 hektárnyi ősfás parkunk gondoskodik programokkal. A homokos parttal rendelkező saját tó remek alkalmat kínál a horgászatra, vagy úszásra. De a hosszú séták kedvelőinek sem kell majd csalódnia. 

Amennyiben Önnek is felkeltettük az érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot bizalommal!

Skip to content