MAGAZIN

Golden Palace Göd

Házi idősgondozás, otthonápolás és nyugdíjas otthon

Otthonápolás: mikor lehet igénybe venni?

Házi idősgondozás, otthonápolás és nyugdíjas otthon - Melyiket válasszam?

Ha idősellátásról beszélünk, több opció is szóba jöhet. Otthonápolás, házi idősgondozás, idősek otthona és nyugdíjas otthon. Hogy pontosan mi is a fogalmak közti különbség, melyik mit jelent és a különböző esetekben melyiket ajánlott választani? Ezt fogjuk részletesen kifejteni cikkünkben. 

Otthonápolás - házi idősgondozás

Előfordulhat, hogy mi magunk, esetleg egy szerettünk már nem képes ellátni saját magát, ezért mindenképp segítség kell számára a hétköznapi élet során. Ez lehet baleset, betegség vagy az életkorból adódó kihívások miatt. Ilyenkor sokszor találkozhatunk olyan helyzettel, hogy az érintett nem akar kiszakadni megszokott környezetéből, mindenképp szeretne otthonában maradni. Ha ez az eset áll fenn, akkor lehetőség van otthonápolás igénybevételére. 

Az otthonápolás azt jelenti, hogy az érintett személy az otthonában marad, és egy ápoló vagy gondozó segíti őt a mindennapi tevékenységekben, például az öltözködésben, az étkezésben, a gyógyszerszedésben, a tisztálkodásban, a háztartási munkákban és egyéb tevékenységekben. Az otthonápolás lehet részleges vagy teljes körű, és lehetőséget ad arra, hogy az idős szerettünk a saját otthonában maradjon, ahol az általa ismert és megszokott környezetben élhet.

Maga az otthonápolás bizonyos formái a szociális szolgáltatások körébe tartozó alapellátások köréből igényelhető. Ha szakápolói szolgáltatásról beszélünk, akkor annak elérése háiziorvoson keresztül, vagy magán egészségügyi szolgáltatón keresztül lehetséges. 

Házi idősgondozás

A házi idősgondozás célja, hogy időskorban, saját otthonunkban élve érezhessük magunkat biztonságban. Ebben az esetben nincs szükség orvosi ellátásra, csupán a hétköznapi élet nehézségeivel szembeni támogatásra. 

Amennyiben a szociális szolgáltatások körébe tartozó alapellátás egyikét választjuk (házi segítségnyújtás, jelezőrendszeres házi segítsgényújtás, vagy támogató szolgáltatás, étkeztetés, idősek nappali ellátása) úgy olyan szolgáltatót érdemes keresni, aki környezetünkben elérhető. A szociális szolgáltatások igénybevételéről rendelkező jogszabályok alapján az adott intézmény által meghatározott módon igénybe vehető szolgáltatások térítési díját mind jogszabály, mind az intézmény köteles meghatározni.

Otthonápolás vagy idősek otthona?

Hogy pontosan mit nevezhetünk idősek otthonának, már egy korábbi cikkünkben kifejtettük. Egy olyan szakosított szociális ellátás, ami számos jogszabálynak kell megfeleljen. Ha valaki az intézmény szabályai szerint jogosult az ellátás igénybevételére, és talál olyan intézményt, ahol van elérhető szabad férőhely, akkor tud igénybe venni idősotthoni ellátást. 

Az idősek otthonán belül az ott lakókat nem fenyegeti a magány, hiszen a szociális igényük teljes mértékben kielégül, miközben az ott dolgozó ápolók és gondozók segítik őket a mindennapi életben.

A házi idősgondozás feltételei

Nyugdíjas otthon

A nyugdíjas otthon egy más idősellátási alternatívát kínáló lehetőség.  Egy olyan szolgáltatás, amely nem tartozik a szociális ellátások körébe, és polgárjogi szerződés alapján kínál bérleti lehetőséget, és szolgáltatás igénybevételi lehetőséget. 

A Golden Palace Göd olyan prémium lehetőséget biztosít minden 65 év feletti bentlakónak, aminek köszönhetően mindenki aktív, örömteli és teljes életet élhet. Hatalmas ősfás parkunk, igényesen kialakított wellness részlegünk, hatalmas tavunkkal, és rengeteg extra szolgáltatásunknak köszönhetően bátran kijelenthetjük, hogy apartmanjainkban mindenki megtalálja a saját igényeinek megfelelő életmódot.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot alábbi elérhetőségeink egyikén!

Skip to content