MAGAZIN

Golden Palace Göd

Az idősgondozás feladatai

Az idősgondozás feladatai sokrétű munkakör

Az idősgondozás feladatai - hova fordulhat, ha segítségre van szüksége?

Az idősgondozás feladatai nagyon szerteágazó és felelősségteljes munkakört foglalnak magában. Az idősgondozás számos kihívással járhat, de a szakemberek és a hozzátartozók mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobb ellátást, gondozást, vagy éppen szakápolást biztosítsák az idős korosztály számára. Az otthoni gondozás, a nyugdíjasházak vagy az idősotthonok, minden egyes nyugdíjas korú embernek lehetőséget ad arra, hogy a legnyugodtabb éveit teljes biztonságban, aktívan és boldogan élhesse.

Mik az idősgondozás feladatai?

Az idősgondozás feladatai sokrétűek lehetnek, és mindig az adott személy állapotától, és aktuális szükségleteitől függően változnak. Az egyik legfontosabb feladat az egészségi állapot mértékének megőrzése, javítása, a biztonságos környezet megteremtése. A megfelelő táplálkozási szokások kialakítása egy esetleges emésztőszervrendszeri probléma kialakulása esetén, gyógyszerek rendszeres felíratása, kiadagolása, bevétele, valamint további egészségi problémák megelőzése (prevenció) és a már kialakult állapotok időben történő felismerése, adekvát kezelése mind mind kulcsfontosságúak annak érdekében, hogy az idősödő korban is megélhessük az egészséget és a boldogságot. 

Az érzelmi és szociális jólét megőrzése is kiemelkedően fontos feladat. Ezért biztosítani kell a társaságot, a közösségi programokat és a kifejezetten ennek a korosztálynak szervezett kulturális eseményeket. Ezért nagyon fontos, hogy bármelyik megoldás mellett is döntünk, az idősgondozók megteremtsék ezeket a lehetőségeket.

Az idősgondozás feladatai azonban nem csak egy megoldandó lista, hanem szép ajándék is az idős embereknek és a családjaiknak egyaránt. Az idősek általában rengeteg élettapasztalattal, számos értékes történettel, emlékkel és bölcsességgel rendelkeznek, amelyeket megoszthatnak velünk. Ezért az idősgondozás egy rendkívül értékes és szép szakma, hiszen lehetőség van arra, hogy jobban megismerjük ezt a korosztályt, és személyes kapcsolatokat ápoljunk velük, tanuljunk abból, amit ők már megéltek. 

Otthonápolás és házi idősgondozás

Ha idős hozzátartozónk, vagy mi magunk úgy érezzük, hogy segítségre, támogatásra van szükségünk a mindennapok terén, akkor több lehetőségünk is van. Amennyiben nem szeretnénk az eddig megszokott környezetünket elhagyni, akkor az otthonápolás lehetőségét vehetjük igénybe. Az ilyen típusú ápolás lehetőséget ad arra, hogy tovább éljünk a saját otthonukban, miközben a szükséges segítséget és ápolást megkapjuk.

Ez nem helyettesíti a kórházi kezelést, és ha otthoni szakápolásról beszélünk, azt orvosnak kell előírnia. 

A házi idősgondozás különböző formái léteznek, és ezeket a szolgáltatásokat általában úgynevezett szociális alapszolgáltatásokként emlegetjük, és az önkormányzatok vagy akár nonprofit Kft-k, egyházak is nyújthatják.
Az olyan szolgáltatások, mint például a házi segítségnyújtás, vagy a támogató szolgáltatás általában magában foglalja a személyes gondozást, a mindennapi tevékenységekben valós segítségnyújtást, mint a környezet és az otthon tisztántartását, az élelmiszer bevásárlást és az étkezést, a gyógyszeres kezeléshez való hozzájutás elősegítését,  és az egyéb orvosi ellátás igénybevételéhez való segítségnyújtást..
Ezen szolgáltatások olyan további segítséget is magában foglalhatnak, mint például a társaságot, a szórakozást és a kulturális tevékenységek szervezését is.

A magán idősgondozás feladatai széles körben elérhetők a Golden Palace Gödben

A bentlakásos idősgondozás feladatai

Az otthonápolás és a házi idősgondozás azonban nem minden esetben megfelelő megoldás. Több olyan opció is létezik, ami úgynevezett bentlakásos lehetőséget nyújt, tehát az intézménybe költözik az érintett és az ottani szolgáltatásokat veszi igénybe. 
Ebben az esetben két nagy lehetőség is adott, az idősek otthona ellátási forma és a nyugdíjas ház

Az idősek otthona kötelező szociális szolgáltatást biztosít, így több szabályozásnak és törvénynek is meg kell felelnie. Vizsgálniuk kell például a jelentkezők vagyoni helyzetét, egészségi állapotát és a gondozási szükségleteit is. Sajnos a legtöbb esetben a kapacitás végessége miatt hosszú várólistával szembesük a jelentkező, és van, hogy csak meglehetősen hosszúnak tűnő várakozási időt követően lehet bekerülni az intézményekbe. 

A nyugdíjas otthonok esetében, habár nem szociális intézményről beszélünk, a jogszerű működést ugyanúgy ellenőrzik a hatóságok. Más szabályzók szerint működnek, és a tapasztalat szerint az idősgondozás során talán szabadabban tudnak alkalmazkodni a bentlakók saját, egyedi igényeikhez. Így a szolgáltatások kialakításánál is szélesebb palettával rendelkezhetnek. 

Amennyiben nyugdíjas otthon prémium szolgáltatásait szeretné igény bevenni, úgy keressen minket bizalommal elérhetőségeink egyikén!

Skip to content