MAGAZIN

Golden Palace Göd

A testmozgás fontossága időskorban

A gerinctorna időseknek elengedhetetlen

A testmozgás fontossága időskorban - Gerinctorna időseknek

A helyes gerinctorna időseknek elengedhetetlenül fontos. A testmozgás ugyanis minden életkorban fontos, de az idősödő korosztály részére kiváltképp. Annak érdekében, hogy testünk még hosszú éveken keresztül jó szolgálatot tegyen, érdemes gyógytorna segítségével támogatni. Megfelelő testmozgással nagyban tudunk javítani az életminőségünkön.

Gerinctorna időseknek: Miért fontos?

Ugyan a rendszeres testmozgás minden életkorban fontos, idős korban azonban kifejezetten érdemes kiemelt figyelmet szentelni rá. Gyógytornászok szerint 70 éves kor felett erősen ajánlott legalább napi 30 perc mozgás. Az aktivitás formája azonban egyáltalán nem mindegy, ugyanis a helytelen feladatsorok erősíthetik a kopáson alapuló mozgásszervi problémákat. 
Gerinctorna segítségével erősíthetjük izomzatunkat, és az ízületek is strapabíróbbá válhatnak. Mindeközben pedig megtanulhatók azok a helyes mozdulatok, amik lehetővé teszik például a terhelés nélküli hajolgatást. 
A kiegyensúlyozott és mozgásban gazdag élet biztosításához elengedhetetlen a gerinctorna időseknek. 

Gerinctorna időseknek: Mikor érdemes elkezdeni?

A testmozgást sohasem késő elkezdeni. Persze, ha csak a korábbi aktív életmódot kell folytatni, könnyebb dolgunk van. Amennyiben viszont az utóbbi években erre nem került sor, kellő körültekintés és szakértő segítség (ugyanis néhány alapszabályt be kell tartanunk) mellett bátran neki kezdhetünk bármikor. Természetesen nem kell hosszú fárasztó edzésekre gondolni. Ugyanis már napi 20-30 perc mozgás hatására is jelentősen javulhat az életminőségünk.
Bármilyen mozgásforma mellett is döntünk, a legfontosabb szempont a fokozatosság és a rendszeresség.

Az időskori torna sok jótékony hatással rendelkezik

Gerinctorna időseknek: Mik az előnyei?

A keringés javítása

A mindennapos testmozgás keringésfokozó hatásával javíthatjuk a keringésünk állapotát, így pedig megelőzhetjük a szív-és érrendszeri megbetegedéseket. A torna hatására csökken a vérnyomás és javítjuk a szövetek regenerációs képességét, valamint fejlődik az állóképességünk és teszünk a hatékonyabb szívműködésért.

Lassítható a csontritkulás

A gerinctorna lassíthatja a csonttömeg leépülésének ütemét, ennek köszönhetően pedig csökkenthetjük a csonttörések számát és egy sokkal mozgékonyabb, aktívabb életet élhetünk, szükséges ágynyugalom nélkül. 

Elkerülhető balesetek

Egy jól kialakított gerinctorna program fejleszthetjük az egyensúlyt, javíthatjuk a koordinációs készségeket és erősebb izomzatokat hozhatunk létre. Így pedig nagyban csökkenthető, esetleg elkerülhető a veszélyes kimenetelű esések száma.

Időskori torna: Mozgékonyság növelése

Ugyan az izomsejtek száma csökken, a korunk előre haladtával, ennek ellenére az ízületi mobilitás és az izomerő fejleszthető, a megfelelő időskori torna segítségével. A jó életminőséghez ugyanis elengedhetetlen az aktív életvitel.

A gerinctorna időseknek jó hatással van a mentális egészségre

A rendszeres torna nem csak a fizikai egészség megőrzése szempontjából fontos, hanem a mentális egészségünkre is rendkívül jó hatással van. Ha ezt a tevékenységet ráadásul csoportban végezzük, akkor a társas együttlétek során önbecsülésünk is növelhető. 

Csökkenthető a fájdalomérzés

Az ízületi kopások és gyulladások tipikusan olyan betegségnek számítanak, amikben a megelőzés hatalmas szerepet játszik. Az állandó testmozgással megelőzhető a későbbiekben kialakuló fájdalmas betegségek nagy százaléka. 

Milyen szempontokat kell figyelembe venni az időskori torna folyamán?

  • Minden esetben konzultáljuk orvosunkkal, gyógytornászunkkal arról, hogy milyen típusú, milyen gyakoriságú mozgásformát javasol!
  • Vegyünk részt szakember által vezetett órákon.
  • Otthonmunkban olyan feladatsort végezzünk, melyet a szakember megtanított nekünk, és melyek végzésének kivitelezésében magabiztosak vagyunk.
  • Az egyes mozgásformák végzése során első és legfontosabb a bemelegítés, és végén, a nyújtás. Ez a gyakorlatok biztonságos elvégzéséhez elengedhetetlen. 
  • Az elvégzendő gyakorlatok mennyiségét csak fokozatosan szabad növelni és még annál is lassabban az erőkifejtést. 
  • A megfelelő sportöltözet nagyon fontos
  • Minden gyakorlatot csak addig, és csak olyan mértékben szabad végezni, amíg jól esik. Tilos magunkat megerőltetni!

Aktív élet biztosítása a Golden Palace Göd mindennapjaiban

Számunkra kiemelten fontos, hogy a szükséges egészségügyi támogatás mellett biztosítani tudjuk lakóink számára az aktív mindennapokat. Ezért a Golden Palace Göd nyugdíjas ház apartmanjaiban , lakóink életminőségének emelése az elsődleges szempont. A főépületben kialakított szaunavilág biztosítja a kikapcsolódást, míg a beauty részleg a szépülni vágyók igényeit elégíti ki. Fodrászat, manikűr, pedikűr, masszázs és kozmetika várja kellemes környezetben a látogatóit és teszi szebbé az év minden napján a hétköznapokat. 

A szabadtéri programok kedvelőire is gondoltunk, ugyanis a hét hektárnyi ősfákkal borított parkban lehetőség van hosszú sétákra vagy akár grillezésre. A saját tavunk pedig remek lehetőséget nyújt fürdőzésre, horgászásra, homokos partja pedig napozásra.
Mindezek mellett változatos programokkal tesszük színesebbé a mindennapokat. Akár énekkar, festő szakkör, kertészkedés vagy mozielőadásról is legyen szó, programjaink teljes mértékben igazodnak lakóink igényeihez.  

Fontos, hogy minden esetben szakértő állítsa össze az elvégzendő mozgássort. A cikkünkben bemutatott példák minden páciens esetében máshogy hathatnak. A saját rutin kialakításához mindenképp keressen fel szakembert!

Skip to content