MAGAZIN

Golden Palace Göd

Mennyire elégedett az életével?

elégedett időskorban

Hogy valaki elégedett az életével és mennyire tudja elfogadni az öregedést, mindenekelőtt személyiség kérdése. A hozzáállást már ikább hozhatjuk magunkkal. A jó hír azonban az, hogy a szép és tudatos öregedés tanulható, tehát érdemes dolgozni magunkon. Cikkünkkel, mely először a Női váltó magazinban jelent meg, ebben igyekszünk segíteni.

A 60 év feletti generáció többségében úgy tekint magára, mint szórakozni vágyó, életerős és kalandvágyó emberre. Egy német biztosítótársaság felmérése szerint a 65-85 évesek túlnyomó többsége elégedett vagy egyenesen nagyon elégedett az életével. A Michigani Egyetem tanulmánya szerint az idősebb válaszadók átlagosan még boldogabbak voltak, mint a fiatalabb korosztály. Ez viszont ellentmondani látszik a médiában elterjedt képnek, amely az idős kort a gyengeség és/vagy a szenvedés időszakaként ábrázolja. Mi az igazság?

Az időskor az elégedettség oázisa?

A válasz erre a kérdésre attól is függ, hogyan definiáljuk az “öregséget”. Aligha nevezné magát bárki is “öregnek” 60 évesen. És joggal: mert a mai generáció fizikailag és szellemileg is fiatalabb, mint az őket megelőző generációk — az orvostudomány fejlődésének és fokozott egészségtudatosságnak is. Az elégedettség gyakran csak az élet utolsó éveiben csökken, ami a rosszabb egészségi állapottal és a függetlenség elvesztésével magyaráz. Sokan azonban még idős korukban, nyolcvan éves kor körül is elégedettek az életükkel.

Rajtunk is múlik!

Ha 30 évesen boldog emberek voltunk, nagy 70 évesen is azok leszünk. Erre még a súlyos válság is csak befolyásolható: bár az elégedettség általában csökken a veszteségek után, az érintettek többségéhez egy idő után visszatalál a korábbi élet. A gerontológusok is alátámasztják ezt a tényt, hiszen biztosak, hogy az élet eléggé stabil marad.

A személyes beron kívül azonban más tényezők befolyásolják, hogy valaki mennyire elégedett vagy elégedetlenül éli meg az alkonyati éveit. A testi és lelki egészség mellett a legfontosabb, hogy elfogadjuk saját körülményeinket és önrendelkező életet éljünk.

Saját döntések meghozatala

Az önrendelkezés azt jelenti, hogy az ember képes önállóan meghozni a számára fontos döntéseket. Ez a képesség nagyon fontos a belső elégedettséghez. Idős korban azonban az önrendelkezés egyre inkább veszélyeztetettnek tűnik; súlyos betegségek vagy az ápolás szükségessége korlátozhatja ezt, sőt magától az ettől való félelem is elégedetlenséghez vezethet. A saját döntések meghozatalának képessége azonban sosem vész el teljesen. Még az ágyhoz kötött embereknek is van lehetőségük akaratuk érvényesítésére.

Derűlátás: A saját elvárások felülbírálása

Egy másik fontos tulajdonság az a bizonyos nyugalom, amelyet a kor gyakran magával hoz. Míg a fiatalokat a produktív elégedetlen hajtja, addig az idősebbek tudtak, hogy min érdemes mérgelődni, mi ellen lehet tenni és mi ellen nem. Ez az elfogadás nagyobb sikerrel kecsegtet a saját igényeink és lehetőségeink összehangolására, így a végső soron nagyobb elégedettséghez vezethet.

Időnként azonban hasznos hasznos, ha az ember csökkenti a saját elvárásait és tart egy kicsit a jövőtől. Kutatások bizonyítják, hogy a 60 év feletti korosztály sem optimistább, mint a fiatalabb. Sőt az is maradt, azok az idősek, akik inkább pesszimistán gondolkodnak, tovább tudnak egészségesen, mert megfelelő óvintézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a saját személyes jövőjüktől való félelmeik ne váljanak valóra. A félelem tehát, ha előrelátással párosul, akár jó szolgálatot is tehet. Túlzásba azonban nem szabad esni!

Visszatekintés: békében az élettel

Ha az óvatos jövőbe tekintés gyakran előnyös is, az egyéniség szempontjából fontosnak az eddigi életre való pozitív visszatekintés is. Valószínűleg mindenki fel tud idézni olyan helyzeteket az életéből, amiben ma már másképp döntene. De ezen már kár bánkódni, a kellemetlen tapasztalatokat azonban nem szaban elfojtani. Ha stresszes élmények gyötörnek bennünket, a legjobb, ha aktívan foglalkozunk velük és ha szükséges, szakértői segítséget is kérünk.

Fotó: Pexels

Hasonló tartalmakat  ITT olvashat. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess minket a  Facebook- , valamint  Instagram-oldalunkon  is.

Skip to content