MAGAZIN

Golden Palace Göd

A hosszú élet titka

hosszú élet titka

A Japán déli részén fekvő Okinawa szigetét a “százéves szigetének” vagy a “halhatatlanok szigetének” nevezik, mivel az ott élők rendszerint eléri a 100 éves életkort. Hogy mi a hosszú élet titka, mitől élnek ilyen sokáig a helyiek, pontosan nem tudhatjuk, de az biztos, hogy a gének, az egészséges életmód, az élénk társasági élet, a sport és a kertészkedés náluk játszik ebben.

A világ más tájain, ahogy hazánkban is, sokan csak álmodozunk arról, hogy szép öregkort éljünk meg – természetesen a legjobb egészségben. Pedig ez nem is olyan lehetetlen küldetés. Adunk is 10 ötletet hozzá.

1. Maradjon aktív!

A sport, a mozgás a fiatalság és egyben a hosszú élet igazi titka. Dán kutatók arra hivatkoznak, hogy a kocogó férfiak átlagosan 6,2 éve élnek tovább, mint az inaktívak, a nők pedig 5,6 éve növelhetik meg így élettartamukat. Ha nem szeret futni, akkor sincs baj, hiszen minden más állóképességi sport erősíti a szívet és a keringést, és állítólag bizonyos mértékig még a rák és az Alzheimer-kór ellen is védelmet nyújt. Mielőtt azonban rávetnénk magunkat a futópadra, beszéljünk az orvosunkkal, főleg, ha krónikus betegségben szenvedünk, vagy hosszú kihagyás után állnánk neki az aktív életnek.

2. Figyeljünk a súlyunkra!

A hasi területen lévő zsírszövet különösen elősegíti az olyan betegségek kialakulását, mint a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Ha elkerüljük a nagy túlsúlyt, megelőzhetjük ezeket a gondokat, és egyúttal megóvjuk az ízületeinket is. Az életkor növekedésével a mérleg is legyen jó barátunk, mert azt is észre kell venni, ha indokolatlanul elkezdünk fogyni. Ez valamilyen betegséggel összefüggő életkorral összefüggő figyelmeztető jele is lehet, gyengehez és veszélyes eseményekhez vezethet.

3. Találkozzunk a barátainkkal!

Az emberek természetüknél fogva társas lények. A jó barátokkal való társalgás nemcsak a jóllét szempontjából fontos, hanem aktivizálja az agyat, és segít megelőzni a demenciát is. Ebből a szempontból azonban a nagy baráti kör mellett a kiteljesedett párkapcsolat is nagyon hasznos: bizonyított, hogy a régóta jó házasságban élő párok tovább élnek. A kapcsolatok fenntartása mellett szól még az is, hogy az új, egészséges szokásokat könnyebb megvalósítani, ha a partner is csatlakozik hozzánk.

4. Hagyjuk abba a dohányzást, hogy hosszú életünk legyen!

A könyökön jön ki az ismert frázis, mégis soha nem lehet elégszer beszélni: a dohányzás a tüdőrák gyakori kiváltó oka; a nikotin károsítja a szív- és érrendszert, és olyan légzőszervi megbetegedéseket válthat ki, mint a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség). A kutatók szerint a dohányzás átlagosan tíz éves rövidíti meg az életet, de még ha idősebb is szokunk le a dohányzásról, akkor is javíthatjuk a másodlagos betegségek kialakulásának kockázatát. Más függőséget okozó szerektől, például az alkoholtól is érdemes magunkat távol tartani, ha egészséges szépkort szeretnénk megélni.

5. Együnk halat, gyümölcsöt és zöldséget!

Érdemes gyakrabban halfilét tenni a tányérunkra és mérsékelni a zsíros húsok fogyasztását. A tengeri élőlények omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyekről úgy vélik, hogy csökkentik a magas vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Tegyük tehát változatosabbá és színesebbé az étrendünket! A gyümölcsökben és zöldségekben található vitaminok, rostok és fitokemikáliák pozitív hatással vannak az egészségünkre. Ne feledjük meg persze a megfelelő mennyiségű víz ivásáról sem. Még ha a szomjúságérzetünk a kor előrehaladtával csökken is, naponta másfél-két liter folyadékot meg kell innunk – feltéve, hogy az orvos véleménye szerint sem szól ellene semmi.

6. Járjunk megelőző kezelésekre!

Tisztában vagyunk vele, hogy senki sem szeret orvoshoz járni. Nem számít, hogy a vérképet kell ellenőrizni, vagy hogy vastagbéltükrözésre kell mennünk, egyik esetet sem szívleljük. Mindazonáltal, tanácsos igénybeni a megelőző ellátás lehetőségeit, még akkor is, ha úgy gondoljuk, makkegészségesek vagyunk. Minél észleljük ugyanis a testünk változásait, az esetleges betegségeket, annál könnyebben kezelhetjük azokat.

7. Kerüljük a stresszt!

Az állandó, tartós mentális stressz megbetegít, gyengíti az immunrendszert és szívbetegségek kialakulását okozhatja. Engedjen meg magának egy kis szabadságot, egy kis pihenést és csinálja azt, amit igazán szeretne. Ha erre nincs lehetősége, próbálja ki a jógát és az autogén tréninget, szintén jó módszereket a stressz legyőzésére és egy szép, hosszú élet kialakítására.

8. Tanuljon valami újat!

Akár hangszeren játszunk, akár idegen nyelvet vagy fazekasságot tanulunk, minden kihívást jót tesz az agyunknak. Minden alkalommal, amikor valami újat tanulunk, új „áramkörök” alakulnak ki az agyban, ami ellensúlyozhatja az időskori szellemi hanyatlást. Ha azonban a tanulás idegen tőlünk, kezdjünk el rejtvényt fejteni, játsszunk logikai játékokat vagy kártyázzunk sokat a barátainkkal. Ezek a tevékenységek is megmozgatják a szürke agysejteket.

9. Vigyázzunk a fogainkra!

A beteg fogak az egész szervezetre kihathatnak, ha a szájüregben lévő gyulladás továbbterjed a testünkben. Tudta például, hogy a parodontitisz a szív- és érrendszeri betegségek független kockázati tényezőjét határozza meg? Ha gondosan ápoljuk a fogainkat és rendszeresen felkeressük a fogorvost, megelőzzük ennek a kialakulását is.

10. Őrizzük meg a humorérzékünket!

Egy jó adag optimizmus nemcsak átvészelni segít az élet buktatóit, de az egészségünkre is jó hatással van. A szakemberek szerint az optimistán gondolkozók tovább élnek, mint azok, akik általában negatívan látják az életüket – legalábbis, ha nőkről van szó. Érdemes a dolgok jó oldalára koncentrálni tehát magunkat is pozitív emberekkel körülvenni. Ez a hosszú élet titka.

Fotó: Pexels,  Forrás: Női váltó

Hasonló tartalmakat  ITT olvashat. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess minket a  Facebook- , valamint  Instagram-oldalunkon  is.

Skip to content